nazaj na prvo stran

Skorš v Murščaku

Lokacija: Murščak
Obseg v prsni višini: 343 cm (2002)
Premer v prsni višini: 109,2 cm (2002)
Višina: 17 m
Ocenjen volumen drevnine: 8 m3
Ocena starosti: 200 let

Naravna znamenitost kraja Murščak je "SKORŠ", drevesna vrsta podobna hruški, stara okrog 150 let in po obsegu debla drugi največji v Sloveniji. To drevo je res prava posebnost, ki domačine spominja na mladost in spodbuja k ohranjanju tovrstnih spomenikov narave. Njegovi plodovi so v obliki hruške in nasploh drevo spominja na hruško, le da so plodovi grenkejši. Pripisujejo jim tudi zdravilno moč, saj marmelada pomaga pri marsikateri črevesni bolezni.

Lerha - Kobilščak
V Kobilščaku je znamenito drevo "LERHA", ki stoji že več kot 100 let. V njo je tudi večkrat udarila strela, a še vedno stoji.

Modra kavčina

Maribor se ponaša z naravno znamenitostjo, najstarejšo žlahtno vinsko trto na svetu, ki je postala že mednarodno uveljavljen simbol mesta. Gre za trto, ki šteje med 375 in 400 let ali staro damo, sorte (vitis vinifera varieteta sativa) ali modre kavčine, žametne črnine oziroma žametovke v Krškem, kjer jo gojijo za pridelavo slovitega cvička. Po Štirinajstih letih dokazovanj in preverjanj je Stara trta z Lenta tudi uradno priznana kot najstarejša žlahtna vinska trta na svetu in je kot taka dobila svoje mesto tudi v poglavju o naravnih znamenitostih v Guinnessovi knjigi rekordov za leto 2004. S tem pa je postala tudi pomemben dejavnik pri promociji Slovenije in njenega vinogradništva, prav tako pa je po besedah mnogih tudi simbol vseh Slovencev.
S potomko te žlahtne Stare trte pa se odslej ponašajo tudi člani Turističnega društva Klopotec-Kapela in ves vinorodni okoliš Kapelskih goric.

Plavček
Zaljubljeni samčki barske žabe ali plavčka Rana arvalis pod vplivom hormonov vsako pomlad dobesedno pomodrijo. Te prikupne dvoživke so v Sloveniji zelo redke, še zdaleč pa niso radioaktivne ali nevarne, ampak so znak ohranjenega poplavnega gozda in močvirij.